Fysiotherapie Beuzenberg

9.6 / 10 | 51 waarderingen

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom (ook wel CTS genoemd) is er een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw loopt vanaf de onderarm via de pols (door de carpale tunnel) naar de hand en vingers. De ruimte in de pols waar de zenuw doorheen loopt, ligt aan de zijde van de handpalm en heet de carpale tunnel. Door deze tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat de vingers kunnen buigen. In de carpale tunnel kan een zwelling ontstaan waardoor de druk in de tunnel toeneemt. Doordat de zenuw de zachtste structuur in de carpale tunnel is, is deze het meest gevoelig voor verhoogde druk en kan de zenuw bekneld raken.

Wat zijn de symptomen bij een carpaal tunnel syndroom?

  • Tintelingen in de hand en vingers, met name de duim en middelste 3 vingers
  • Pijn in de hand en vingers, met name de duim en middelste 3 vingers
  • Slapende vingers of een slapende hand
  • Verminderd gevoel in de hand of vingers
  • Afname van kracht van de hand en vingers. Dit kan zelfs zo erg worden dat u soms iets laat vallen terwijl u dit niet van plan was.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van het klachtenpatroon kan de diagnose worden vermoed. Bij lichamelijk onderzoek kunnen gevoelstoornissen in duim, wijs- en middelvinger worden gevonden en kan de duimmuis plaatselijk wat dunner blijken te zijn, maar meestal worden er geen afwijkingen gevonden. Om de diagnose te bevestigen wordt een spieronderzoek aangevraagd (EMG = elektromyografie), waarop dan een vertraging van de zenuwgeleiding is te zien over het deel van de nervus medianus dat in de carpale tunnel is gelegen. Soms wordt ook een echo gemaakt om een afplatting van de zenuw aan te tonen.

Behandeling bij het carpaal tunnel syndroom

De fysiotherapeut kan als behandeling een frictie massage geven. Frictie massage is een zeer stevige massage dwars op de richting waarin de pezen lopen. Het kan dan ook pijnlijk zijn. De werking berust voor een deel op het stimuleren van de bloedsomloop. Pezen zijn namelijk slecht doorbloed, en genezen daardoor langzaam. Nog belangrijker is dat door de hardheid van de massage zwakke en ontstoken weefsels worden afgebroken, en daarna weer op een gezonde manier kunnen regenereren.

De fysiotherapeut gaat nadat de pees is genezen krachttraining geven. De hele arm zal worden getraind. Er zal worden begonnen met bewegingen van de vingers en de hand waarna ook de elleboog en de schouder mee genomen kunnen worden. Ook kan de fysiotherapeut oefeningen doen ter bevordering van de mobiliteit. Dit zijn zullen vooral rekoefeningen zijn van de hand. Het is van belang de hele arm weer pijnloos te kunnen bewegen en de eigen kracht en mobiliteit weer terug te krijgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Beuzenberg.

Neem contact op

Start chat
Heeft u een vraag?
Hi, kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?