Enkelverzwikking / inversie trauma
Bijna iedereen gaat wel eens “door zijn enkel”. Wanneer dit gebeurt en je voet klapt naar binnen, spreken we van een enkelverzwikking. Officieel gezien wordt een enkelverzwikking een inversie trauma genoemd.
Vaak zit de pijn aan de buitenkant van de enkel gelokaliseerd en wordt de enkel dik.
Het enkelgewricht wordt verstevigd door een aantal banden die aan de buiten- en binnenkant over de gewrichten heen lopen. Deze banden worden ligamenten genoemd. De ligamenten remmen de enkelbewegingen en zorgen voor stabiliteit. Wanneer je door je enkel gaat, worden de ligamenten zo ver opgerekt dat ze kunnen verrekken, of zelfs scheuren.
De ernst van het letsel wordt onderverdeeld in de volgende gradaties:
- Graad 1: overrekking van de ligamenten. Slechts enkele vezels zijn beschadigd.
- Graad 2: totale ruptuur van een ligament
- Graad 3: totale ruptuur van meerdere ligamenten.
Wat zijn de symptomen bij een enkelverzwikking
Tijdens en direct na een enkelverzwikking, oftewel inversietrauma is er hevige pijn aan de buitenkant van de enkel en voet. Op de aangedane zijde staan en lopen is vaak erg pijnlijk of soms zelfs onmogelijk. Afhankelijk van de ernst ontstaat er zwelling ten gevolge van de optredende bloeding. Later onstaat er afhankelijk van de ernst vaak een blauw/gele verkleuring (hematoom) aan de buitenzijde en soms ook binnenzijde ven de enkel. Een hematoom, klein of groot, is een zeer sterke aanwijzing voor het aanwezig zijn van een ruptuur.
Vrijwel alle passieve bewegingen in de enkel kunnen pijnlijk zijn door de zwelling en rek op de ligamenten. Vooral het naar binnen bewegen van de voet is vaak erg pijnlijk.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Met behulp van echografie kunnen we in onze praktijk gelijk beoordelen of de structuren zoals de enkelbanden gedeeltelijk of volledig gescheurd zijn en of er geen verdere schade is. Daarnaast kijken we naar de beweeglijkheid van de enkel en testen we hoe de functie is.
Behandeling bij een enkelverzwikking
Voor de eerste periode, tot 72 uur na het trauma kan je de RICE methode toepassen.
- Rust: het ledemaat rust geven
- IJs: minimaal 10 minuten koelen
- Compressie: druk geven middels een drukverband
- Elevatie: hoog houden/leggen van het geblesseerde ledemaat
In een later stadium zal de behandeling bestaan uit het mobiliseren van de enkel en oefeningen ter verbetering van de spierkracht en stabiliteit van de enkel.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Beuzenberg.