Specialisaties – Groningen & Peize
Fysiotherapie Beuzenberg Groningen heeft de volgende specialisaties in huis.
- Fysiotherapie
- Manuele therapie
- Dry needling
- Echografie
- Medical taping
- (sport)revalidatie
- Fysiotherapie
De bij Fysiotherapie Beuzenberg werkende fysiotherapeuten hebben hun opleiding genoten aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hier hebben ze de vierjarige opleiding tot fysiotherapeut afgerond. Hierna hebben zij zich verder gespecialiseerd in o.a: sportfysiotherapie, dry needling, manuele therapie en echografie.
Wat doet een Fysiotherapeut?
Afhankelijk van uw situatie gaat u naar een fysiotherapeut in een eigen praktijk of in een zorginstelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum, verzorgingshuis of verpleeghuis). In sommige gevallen komt de fysiotherapeut bij u thuis. Een behandeling duurt een half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk. Wel werken veel fysiotherapeuten met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.
De fysiotherapeut kan u op verschillende manieren helpen. Wie al eens behandeld is, denkt al snel aan oefeningen doen en massage. Globaal zijn er drie soorten behandelingen:
- Bewegingstherapie
- Massage
- Mobilisaties
- Tips & adviezen geven ter preventie
- Vaak worden ze gecombineerd. Verder is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van de klachten. Door oefeningen te doen, en door goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel.
Een afspraak maken
Om een afspraak te maken met een fysiotherapeut heeft u geen verwijsbrief van uw arts nodig. U kunt hiervoor naar onze praktijk bellen of vul uw gegevens in op de contactpagina. Wij nemen dan vervolgens contact met u op.
Manuele Therapie
U kunt bij Fysiotherapie Beuzenberg aan de Westerhaven in het centrum van Groningen ook terecht voor Manuele Therapie
De bij Fysiotherapie Beuzenberg werkende manueel therapeuten hebben hun opleiding genoten aan het SOMT in Amersfoort. Na de opleiding fysiotherapie hebben zij de 3-jarige opleiding tot manueel therapeut gevolgd.
Wanneer naar de manuele therapeut?
Uw huisarts of specialist kan u bij bepaalde klachten specifiek verwijzen naar een manuele therapeut. Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, te maken hebben met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt soepeler.
Voorbeelden klachten
- Hoofd- en nekpijn waarbij men de wervelkolom slecht kan bewegen
- Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
- Rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
- Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
- Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
- Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten
Een afspraak maken
Om een afspraak te maken met een fysiotherapeut heeft u geen verwijsbrief van uw arts nodig. U kunt hiervoor naar onze praktijk bellen of vul uw gegevens in op de contactpagina. Wij nemen dan vervolgens contact met u op.
Dry Needling
Wat is ‘dry needling’?
Dry needling is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spier direct in een triggerpoint wordt geprikt. Zo’n triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. Deze klachten kunnen direct bij het triggerpoint of op enige afstand worden gevoeld. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van ‘dry needling’.
Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?
Hoewel er gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaaldjes, zijn er toch grote verschillen tussen acupunctuur en dry neelding. Er wordt niet geprikt op vaste plekken in het lichaam, maar in vooraf opgezochte triggerpoints in spieren. In tegenstelling tot de meeste acupunctuurstromingen is dry needling geheel gebaseerd op Westerse medische principes en onderzoek.
Welke aandoeningen kunnen behandeld worden met dry needling?
Alle pijnproblemen waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan rug- en schouderpijn, armpijn (tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, (uitstralende) beenpijnen en krampen. Uiteraard wordt voor de behandeling eerst onderzocht of de klachten wel worden veroorzaakt door triggerpoints.
Is het prikken pijnlijk?
De meeste patiënten voelen het inzetten van de naald niet. Bij het aanprikken van het triggerpoint kan zoals gezegd een twitch respons optreden, wat een zeer kort onaangenaam gevoel geeft. Sommige patiënten omschrijven dit als een elektrisch schokje, anderen als een kramperig gevoel. Dit kan per triggerpoint enkele keren per behandeling optreden. Als er geen twitch responses meer volgen is het therapeutisch effect bereikt
Wordt er steriel gewerkt?
Ja, er worden alleen steriele wegwerpnaalden gebruikt.
Welke aandoeningen kunnen behandeld worden met dry needling?
Alle pijnproblemen waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan rug- en schouderpijn, armpijn (tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, (uitstralende) beenpijnen en krampen. Uiteraard wordt voor de behandeling eerst onderzocht of de klachten wel worden veroorzaakt door triggerpoints.
Welke bij-effecten kan ik verwachten na een behandeling?
De meeste patiënten hebben het gevoel van een zeurderige of blauwe plek, meestal op de plek waar geprikt is of op de plek waar de oorspronkelijke pijnklacht was. Dit duurt normaal gesproken enkele uren tot 2 dagen.
Wat moet ik zelf doen na de behandeling?
Dit is afhankelijk van de hoeveelheid napijn en de individuele respons op de behandeling. Warmte en rustige rekoefeningen worden meestal aanbevolen, en soms het aanpassen van bepaalde activiteiten.
Hoe lang duurt het voor mijn klachten verminderen?
Hoewel de pijnklachten soms al na de eerste keer sterk kunnen verminderen, duurt het meestal meerdere behandelingen voor een blijvend positief effect wordt waargenomen. Er zijn grote individuele variaties, maar hoe langer de klacht al ervaren wordt, hoe hardnekkiger deze vaak is.
Wanneer wordt gekozen voor dry needling als behandeling?
Bij de behandeling van pijnklachten is dry needling vaak de aangewezen techniek. Als de cyclus van pijn en verhardingen is doorbroken, kunnen andere behandelvormen gebruikt worden. Na of naast dry needling wordt veelvuldig therapeutische massage toegepast.
Waarom is mijn arts niet bekend met dry needling?
In Nederland is dry needling een therapievorm die vrij nieuw is. Veel fysiotherapeuten zijn inmiddels wel bekend met de techniek, of werken er zelf ook mee.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Neem contact op met uw fysiotherapeut voor meer info of het maken van een afspraak. Een verwijsbrief is niet noodzakelijk.
Medical Taping
U kunt bij onze praktijk aan de Westerhaven in het centrum van Groningen terecht voor medical taping. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Beuzenberg hebben allen de opleiding medical taping afgerond.
Wat is medical taping ?
In de jaren zeventig is in Japan en Korea een tapemethode, het medical taping concept, ontwikkeld.
Eind jaren negentig heeft ex-profvoetballer Alfred Nijhuis de methode in Europa geïntroduceerd.
Hoewel de tapemethode aanvankelijk ontwikkeld is om de spierfunctie te ondersteunen zonder daarbij bewegingen te beperken is al snel gebleken dat het toepassingsgebied veel ruimer is dan alleen het behandelen van spieren.
Naast de spiertechnieken (spieren kunnen zowel met een ontspannende als een stimulerende techniek behandeld worden) zijn er ook technieken om kapsel en banden van gewrichten te behandelen. Bovendien zijn er speciale technieken om pijnpunten, littekens en ernstige blauwe plekken te behandelen en ook om de afvoer van vocht bij zwelling te stimuleren. Het laatste wordt ook wel lymfetaping genoemd.
Bij medical taping wordt gebruik gemaakt van een elastische katoenen tape met een antiallergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal goed ventileert. Het patroon van de lijmlaag versterkt bovendien nog extra de werking van de tape. De werking van de elastische tape (stimulerend, ontspannend, vochtafvoerend, ondersteunend enz.) wordt o.a. bepaald door de tape in verschillende richtingen en in verschillende mate van rek op de huid aan te brengen.
De tape kan 3 tot 5 dagen blijven zitten, zodat er een langdurige werking is. Het is watervast en er kan dus mee gedoucht en gezwommen worden.
Medical taping kan gebruikt worden als onderdeel en ondersteuning van een fysiotherapeutische behandeling.
Er kunnen verschillende effecten worden bereikt met behulp van Medical Taping, zoals:
- Pijn verminderen
- Ademhaling ondersteunen
- Coördinatie en stabiliteit verbeteren
- Gewrichtsfunctie ondersteunen
- Spierfunctie verbeteren
- Aanzetten van circulatie
- Verbeteren van looppatroon
- Vergroten van stabiliteit in stand en bij lopen zwelling verminderen
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Beuzenberg.
Fysiotherapie Beuzenberg Groningen
- Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie
- Geen wachtlijst
- Vergoedingen door alle zorgverzekeraars
- Afspraak in de avonduren mogelijk
Tags: Groningen, Westerhaven, Fysiotherapie, Echografie, Dry needling, sportrevalidatie, Manuele therapie, medical taping, massage, blessure, fysiotherapie aan huis
Links: